20120826

Oamenii da!




pisicile nu latră, dar oamenii da! câinii nu miaună, dar oamenii da! porcii nu cotcodăcesc, dar oamenii da! găinile nu grohăie, dar oamenii da! vacile nu nechează, dar oamenii da!  caii nu mugesc, dar oamenii da! ciocârliile nu rag, dar oamenii da! tigrii nu ciripesc, dar oamenii da! lupii nu behăie, dar oamenii da! oile nu uluie, dar oamenii da! veverițele nu șuieră, dar oamenii da! șerpii nu chițcuie, dar oamenii da! gâștele nu tac, dar oamenii da! lebedele nu măcăie, dar oamenii da!















pisicile miaună, câinii latră, porcii grohăie, găinile cotcodăcesc, vacile mugesc, caii nechează, ciocârliile ciripesc, tigrii rag, lupii urlă, oile behăie, veverițele chițcuie, șerpii șuieră, gâștele măcăie, lebedele tac, dar oamenii cântă, și plâng, și scriu, și uită, și tac, și râd, și admiră, și pictează, și se roagă. Oamenii da!

20120823

Te iubesc de mult

Se știe că filmele inspirate din întâmplări reale au un farmec aparte, și asta pentru că viața, oricum ar fi ea, e mai fermecătoare decât niște închipuiri, oricare ar fi ele, puse pe peliculă. Un astfel de film, inspirat dintr-o viață trăită este și Te iubesc de mult. Auziți: un cuplu fericit, ea medic pediatru, el tot medic, au un băiat care la vârsta de 6 ani este ”atacat” de un cancer galopant.
Încep durerile insuportabile, iar mama lui, care știa că vor urma cam două luni de astfel de viață, după care în mod sigur moartea, preferă să-i facă o injecție letală. Și pentru că parcă niciodată un necaz nu vine singur, criza provocată de boala copilului duce la divorțul celor doi părinți. Apoi mama e condamnată la 15 ani închisoare. Filmul începe aici, după ieșirea doctoriței din închisoare. Nemaiavând pe nimeni, ea merge la sora ei, soră care în răstimpul celor 15 ani de recluziune, nu a vizitat-o niciodată. Se întâlnesc deci mai mult ca două străine, trec prin mai multe crize, dar prin mai multe crize trece mai ales doctorița Juliette, căreia îi este foarte greu să se reintegreze printre oameni. În viața fiecăruia dintre noi pot inteveni, și intervin, tot felul de crize, dar când vin pe un fond psihologic sensibil, efectul lor crește, iar învățămintele pe care le putem noi primi devin parcă mai bogate. Să vă spun un episod: cele două surori merg în vizită la familia unor verișori, care nu știau nimic despre întâmplarea petrecută cu 15 ani înainte. Și acolo tensiunea e evidentă. La un anumit moment, toți cei de la masă convin ca, fiecare pe rând, să povestească ceea ce lor li se par a fi momente năstrușnice din viața lor. Când îi vine rândul, doctorița începe cam așa: ”Am avut un băiat pe care l-am omorât acum 15 ani...” moment în care toți de la masă izbucnesc în aplauze, ca și cum ar fi vorba despre cea mai bună glumă neadevărată. 
E un film emoționant, un film pe care vi-l recomand cu căldură.

20120816

secunda noastră





ne înghesuim cât putem în secunda aceasta nu vrem să ieșim din ea de acord amândoi să n-o mai părăsim preferăm să ne contorsionăm în timpul ei îngust ne simțim bine acum întindem cât putem timpul rupem secunda în milisecunde apoi pe acestea în nanosecunde pe fiecare dintre ele le trăim cu intensitatea pe care alții o consumă într-o viață ne înghesuim cât putem în nanosecunda  pe care o facem să dureze nouăsute de ani tereștri adică peste câteva milioane de ani noi vom ieși  din secunda aceasta

20120812

nespuse cuvinte





Câte cuvinte în noi rămân nerostite și urlă de acolo de unde nu mai au ce să facă decât să devină mute în urletul lor mute și uimite de liniștea din șoapta rostirii altor cuvinte mute și mirate de surzenia noastră mirate ele cuvintele nerostite ele cele adânc aruncate-n tăceri ele cuvintele nespuse ele care știu că au a spune mai multe decât multele rostiri ale altor cuvinte și știu cât de muți am rămâne fără ele.

20120807

!trăiește-mă!




aprinde-mă!!arde-mă!!stinge-mă!!domină-mă!!uită-mă!!stăpânește-mă!!culege-mă!!gustă-mă!!îndulcește-mă!!aruncă-mă!!joacă-mă!!câștigă-mă!!prețuiește-mă!!desprăfuiește-mă!!!vinde-mă!!!cumpără-mă!!pictează-mă!!înrămează-mă!!atârnă-mă!!admiră-mă!!păzește-mă!!părăsește-mă!!uită-mă!!socotește-mă!!scade-mă!!adună-mă!!înmulțește-mă!!împărțește-mă!!șoptește-mă!!urlă-mă!!muțește-mă!!ascultă-mă!!trăiește-mă!!

20120805

păzitorul








ca niciodată a fost o dată un păzitor de cale ferată nu trecea niciun tren pe ea dar păzitorul o păzea dacă cineva îl întreba ce face el răspundea stau și păzesc păzesc calea ferată și nu trenurile care lipsesc pe acelea alții le păzesc sunt lucruri care trebuiesc păzite chiar și când nu mai sunt folosite iar dacă cineva îi spunea că e lungă calea aceea ferată și că s-ar putea ca la celălalt capăt chiar acum cineva s-o fure el răspundea nu nu o poate fura atunci ce rost mai ai tu rostul meu nu e să păzesc rostul meu e să vă uimesc sunt lucruri care trebuiesc păzite chiar și când sunt greșite în povestea aceasta eu am menirea să vă păzesc uimirea