20120229

Anna Karenina

Mă ajută cineva să vorbesc despre Anna Karenina? Nu despre romanul lui Tolstoi, ci despre personajul lui. Anna Karenina pentru că nu putea exista, a trebuit inventată. E atât de totală femeia Anna Karenina, încât cei care o învinuiesc nu se supără  pe aceia care o apără, ba chiar, 
după ce se mai gândesc puţin, apărătorii ei devin acuzatori, şi invers. Imboldurile acestea, de a o apăra sau acuza pe Anna, le poţi avea chiar în timp ce citeşti cartea, uneori îţi poate veni să o săruţi pe Anna, alteori să îi întorci spatele. De ce se poartă ea aşa? De ce îl înşală pe Karenin? pentru că e mai bătrân decât ea? dar Karenin o iubeşte, şi o respectă, Karenin ţine mult la familia lui, Karenin îşi iubeşte copilul cel puţin cât îl iubeşte Anna. De ce nu îi rezistă lui Vronski Anna? pentru că e mai tânăr? şi e frumos? pentru că el o iubeşte cel puţin cât o iubeşte Karenin? Şi copiii! Pe care să-l iubească mai mult Anna? Pe copilul lui Karenin, sau pe încă nenăscutul copil al lui Vronski? Cum ar putea Anna, cu sufletul ei frumos ca şi chipul ei, cu sufletul acela imens al ei, să îi împace pe toţi, rămânând apoi împăcată cu sine însăşi? Desigur că nu ar putea-o face decât dăruindu-se în egală măsură tuturor. Şi pentru că acest lucru nu se poate întâmpla trăind, Anna alege să moară. Dar oare moare cu adevărat cine moare din atâta iubire pentru toţi? Anna Karenina nu poate exista în viaţă, de aceeea s-a gândit Tolstoi să o inventeze, şi apoi să ne-o dăruiască. Uneori putem învăţa de la personaje care nu au existat niciodată, precum Anna Karenina, cât de mult trebuie să ne bucurăm fiecare că existăm, şi că, existând, avem şanse, femeie sau bărbat, să fim aşa ca Anna, dar să nu alegem moartea, ca ea. De aceea eu o apăr pe Anna, şi nu cred că voi deveni vreodată un acuzator al ei. Deşi... Mă ajută cineva să vorbesc despre Anna Karenina?

12 comentarii:

  1. Anna Karenina, mda...n-am citit romanul si trebuie sa-l citesc e genial;x

    RăspundețiȘtergere
  2. In fiecare FEMEIE traieste o Anna Karenina!Oare de ce mi-ai amintit de Emma Bovary? Oare de ce mi-ai amintit de "Adam si Eva" a lui Liviu Rebreanu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Amael...eu, sau tu ţi-ai amintit de Emma de Eva de ....?
    şi de ce "In fiecare FEMEIE"? oare în noi nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Femeia viseaza absolutul iubirii in timp ce barbatul viseaza absolutul erosului.In fiecare suflet de femeie traieste un Toma Novac,femeia tanjeste dupa Toma Novac...dupa iuberea la superlativ.Anna Karenina ca si Emma Bovary au preferat moartea aparentei,a trupului,dar mai inainte au murit sufleteste.Au distrus trupul pentru ca au stiut ca barbatul doar atat poate percepe.Ce rost mai are un trup daca esenta,sufletul nu este iubit?Ce rost mai are o viata fara iubire?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru ajutor!Amael...dar...crezi că Vronski,sau Karenin, doar atât au perceput la Anna, trupul? şi că aşa se explică alegerea Annei?

      Ștergere
  5. Anna din sufletul meu spune ca da!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar Amael, oare, dacă era aşa, nu-i era mult mai uşor Annei? încât să nu mai meargă în gara aceea...

      Ștergere
  6. Raspunsul deja l-ai dat tu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspunsul l-a dat chiar ea: a mers în gara aceea, la început şi la sfârşit...

      Ștergere
  7. Pentru femeia adevarata care traieste propriul adevar la cele mai intense cote imaginabile nu exista decat INEVITABILUL...

    RăspundețiȘtergere